Свалиха президента на Парагвай с импийчмънт 23.06 | 10:01

Левият Фернандо Луго бе свален от власт с мнозинство в парагвайския Сенат

От Георги Георгиев

Сенатът на Парагрвай свали от власт президента на страната Фернандо Луго с бърз процес по импийчмънт, състоял се във петък (22 юни), предаде АP.

Президентския пост бе веднага зает от сегашния вицепрезидент Федерико Франко. Той положи клетва след напрегнати часове на преговори, през които поддръжниците на Луго демонстрираха по улиците, изправени пред сблъсък с полицейските сили.

В крайна сметка Луго, който дойде на власт преди четири години с обещанията да помага на бедните в Парагвай, избегна възможността са сериозни сблъсъци, като обяви, че ще се съобрази с решението на Сената.

Членовете на висшия орган разглеждаха пет обвинения срещу Луго, в това число и обвинение за ролята му в сблъсък между полицията и протестиращи безимотни селяни, при който загинаха 17 души.

След процес, продължил пет часа, 39 от 45-те сенатора гласуваха за освобождаването на Луго от длъжност. Това е драматичен обрат в кариерата на левият парагвайски политик, който при идването на власт преди четири години се радваше на огромно обществено доверие и бе известен с прозвището си "епископът на бедните".

Водещи

Най-четени