Световната банка – готова да финансира Западните Балкани 07.12 | 14:30

Отделя до 200 млн. евро, с които да помогне на страните в региона

От iNews.bg

Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум в София в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, предаде БНТ.

Световната банка е готова да финансира със 150-200 млн. долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на срещата. Така ще постигнем ефекта, който има на ГКПП Капитан Андреево между България и Турция, посочи тя. Това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората, подчерта Георгиева.

Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на СЕ България има възможност този потенциал да бъде реализиран, каза Георгиева. Днес имаме конкретната задача да погледнем сериозно на транспортните връзки и на потенциала на IT сектора в региона. Искаме да видим улесняване на движението на стоки и хора, и въвеждане на интелигентни технологии - да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, заяви още Кристалина Георгиева.

Тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям, каза Бойко Борисов. Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война, каза Борисов.
Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, подчерта той. Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична, каза още Борисов.
 
Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват, каза премиерът.

Наскоро имах разговор с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц, каза Борисов. Имаме редкия шанс да го въвлечем и заедно с Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България, да работим по един план на тема "Западни Балкани", допълни той.
На форума в НДК участват косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония - Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Всички участници в срещата изразиха оптимизъм от възможностите за ускоряване на интеграцията от страните в Западните Балкани и желания за развитие на транспортните коридори.

Най-четени