Световната здравна организация одобри за спешна употреба ваксината AstraZeneca 16.02 | 10:26

Тя има лесни изисквания за съхранение, а нейната ефективност от 63,09% е "подходяща за страни с ниски и средни доходи"

От iNews.bg

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба две версии на коронавирусната ваксина на AstraZeneca и Oxford.

"Вече разполагаме с всички варианти за бързото разпространение на ваксини. Но все пак трябва да увеличим производството", каза Тедрос Аданом Гебрежесус, генерален директор на СЗО.

В декларация на СЗО се посочва, че организацията е одобрила ваксината, произведена от AstraZeneca-SKBio (Република Корея) и ваксината на AstraZenca на Института за серуми в Индия.

Произвежданите в Южна Корея и в Индия ваксини на "АстраЗенека" ще бъдат достъпни чрез програмата COVAX на СЗО.

Ваксината беше одобрена няколко дни след като панелът на СЗО предостави временни препоръки, в които се казва, че възрастните трябва да получават две дози на интервали от около осем до 12 седмици и че тя може да се използва за южноафриканския щам. 

Одобрението на ваксината AstraZeneca и Оксфордския университет беше приветствано, тъй като е по-евтино и по-лесно за разпространение от други ваксини, включително ваксината Pfizer / BioNTech.

AstraZeneca се препоръчва за всички на възраст над 18 години. Ваксината има лесни изисквания за съхранение, добави СЗО, отбелязвайки, че нейната ефективност от 63,09% ще бъде "подходяща за страни с ниски и средни доходи".

Водещи

Най-четени