Светът е все по-опасно място за живеене 03.12 | 07:27

До този извод стига проучване, въпреки че новите конфликти са по-кратки и с по-малко жертви

От Нели Минчева

Конфликтите по света, включително свързаното с исляма насилие, са повод за сериозно безпокойство, но през последните години са станали по-кратки и вземат по-малко жертви, показва проучване, финансирано от пет държави, предаде ДПА.

В "Доклада за сигурността на човечеството" за 2010 г., поръчан от Канада, Норвегия, Швеция, Швейцария и Великобритания, се отбелязва, че заради събитията от последните години светът е станал по-опасно място за живеене.

В него се посочва, че в много от конфликтите по света, като тези в Ирак, Афганистан, Пакистан и Сомалия, участват ислямски бойци. Една четвърт от конфликтите между 2004 и 2008 г. са били свързани с ислямски екстремизъм.

В същото време насилието между различни общности, в което не участват правителствени сили, се е увеличило стократно през 2007 и 2008 г.

Според директора на проучването Андрю Марк щателният анализ на събраната информация навежда на "много по-непесимистични заключения".

Конфликтите и убийствата с участието на радикални ислямисти и войната срещу тероризма, която започнаха Съединените щати през 2001 г., представляват най-обезпокоителната тенденция в последно време.

Проучването обаче показва, че нивото на въоръжените конфликти в мюсюлманските държави сега е много по-ниско, отколкото преди десетилетие. Подкрепата за Ал Каида и други радикални групи е отслабнала значително в мюсюлманския свят през последните години, показва проучването.

В доклада се посочва, че междуобщностните конфликти вече обикновено траят не повече от година. Жертвите им са малко в сравнение с войните, в които участват правителствени сили.

Средният брой на загиналите при сражения във всеки конфликт през 50-те години е бил близо 10 хил. души, докато през новото хилядолетие той е намалял до около 1000 души.

Проучването показва също, че след 1970 г. конфликтите вече не са толкова неудържими. 40 на сто от конфликтите, определени от американския Институт за мира за неразрешими през 2005 г., всъщност са приключили до 2008 г.

Най-обнадеждаващото откритие в проучването е, че големите войни, или тези, при които годишно умират повече от 1000 души, са намалели със 78 на сто след 1988 г., отбелязва ДПА.

Водещи

Най-четени