Светът реагира на западната военна операция в Сирия 14.04 | 10:13

Войната на Съединените щати срещу Сирия няма да постигне целите си, заяви ливанското шиитско движение Хизбула

От iNews.bg

САЩ, Франция и Великобритания нанесоха удари срещу програмата за химически оръжия на Сирия. Тези военни действия предизвикаха много широк международен отзвук.

Ударите, нанесени тази нощ от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, бяха насочени срещу най-големия изследователски център и два производствени обекта от нелегалната химическа програма на сирийския режим, заяви тази сутрин френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли. "Ударен бе капацитетът за разработване, създаване и производство на химически оръжия", каза Парли в Елисейския дворец, където направи изявление заедно с външния министър Жан-Ив Льо Дриан. "Целта е проста: да се попречи на режима отново да употреби химически оръжия", добави Парли, цитирана от Франс прес.
 
"Инфраструктурите, срещу които бяха насочени ударите, са служили за разработка и производство на вещества, използвани за избиване на сирийски мъже, жени и деца в разрез с всички норми на правото и цивилизацията", продължи френската министърка. "Ние не се стремим към конфронтация и отхвърляме всяка логика на военна ескалация. По тази причина заедно с нашите съюзници ние се постарахме руснаците да бъдат предварително уведомени", подчерта тя. В ударите срещу Франция участва с многоцелеви фрегати в Средиземно море и изтребители, каза Парли. "Многоцелеви фрегати с ескортни кораби за защита и подкрепа бяха разположени в Средиземно море. В същото време в началото на нощта бе предприето въздушно нападение от няколко военновъздушни бази във Франция, за да стигнат самолетите до сирийския бряг. Тези различни средства откриха съвършено съгласувано огън с крилати ракети, в тесен синхрон с нашите американски и британски съюзници", каза френската министърка на въоръжените сили.

Военната операция на САЩ, Великобритания Франция в Сирия е легитимна, съразмерна и прецизна, заяви тази сутрин френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, цитиран от Франс прес. "Химическата ескалация в Сирия не е приемлива", каза Льо Дриан, който направи изявление в Елисейския дворец заедно с министърката на отбраната Флоранс Парли.
 
Канада одобрява ударите на трите западни страни срещу Сирия, заяви премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от Франс прес.Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив днес всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес.

 
"Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш. Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.
 
"Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш. Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право. Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН, отбелязва АФП. Гутериш призова страните членки на Съвета за сигурност да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.
 
Иран - главният регионален съюзник на Дамаск, предупреди тази сутрин, че ще има регионални последици от прецизните удари, нанесени в Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, предаде Франс прес. "Съединените щати и съюзниците им, без никакво доказателство и дори преди Организацията за забрана на химическо оръжие да заеме позиция, извършиха тази военна акция срещу Сирия и са отговорни за регионалните последици на тази авантюристична акция", заяви говорител на иранското външно министерство.
 
Сирия в продължение на години се съпротивляваше на "терористична агресия" и беше ударена от западната военна операция в момент, когато имаше "шанс за мирно бъдеще", заяви във Фейсбукговорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес. "Беше нанесен удар по столицата на суверенна държава, която от дълги години се опитва да оцелее насред терористична агресия и ударите дойдоха в момент, когато тя имаше шанс за мирно бъдеще", заяви Захарова, имайки предвид, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили си върнаха голяма част от териториите, които бяха държани от бунтовнически групи.
 
"Белият дом заяви, че убедеността му за извършена от Дамаск химическа атака се опира на "медийни съобщения за симптоми, видеоматериали, снимки и надеждна информация". След това изявление американските и другите западни медии трябва да разберат отговорността си за случващото се", заяви Захарова.

Турското външно министерство приветства като "уместен отговор" ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, съобщават Ройтерс и Франс прес.

НАТО подкрепя прецизните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в комюнике, публикувано тази сутрин в Брюксел и цитирано от Франс прес.
 
"Подкрепям действията на САЩ, Великобритания и Франция срещу обектите за химически оръжия на сирийския режим", заяви шефът на НАТО. "Тези действия ще ограничат способността на режима да извършва други атаки с химически оръжия срещу народа на Сирия. НАТО винаги осъжда продължаващата употреба на химически оръжия от Сирия като явно нарушение на международните норми и споразумения", заявява Столтенберг. НАТО не участва пряко в операциите на международната коалиция в Сирия, напомня Франс прес.

Войната на Съединените щати срещу Сирия няма да постигне целите си, заяви ливанското шиитско движение Хизбула, което е съюзник на сирийския президент Башар Асад, предаде Франс прес. "Войната на Съединените щати срещу Сирия, срещу народите и освободителните движения, няма да постигне целите си", се казва в декларация на Хизбула. Проиранското шиитско движение остро осъди ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия и ги нарече въпиещо посегателство срещу териториалната цялост и народа на Сирия, съобщи ДПА.

Водещи

Най-четени