Светът реагира остро на новината за ядрения опит на Северна Корея 06.01 | 13:24

Пхенян нарушава международни договори, споразумения, резолюции и създава опасност за региона,смятат световни лидери

От Кристиан Костурков

Тази сутрин в Северна Корея беше регистрирано земетресение, чийто магнитут, според различните данни, е бил между 4.2 и 5.1 по скалата на Рихтер. Много източници определиха причината като "изкуствена". По-късно националната телевизия на Корейската народно-демократична република в извънредна емисия съобщи, че страната е провела успешно изпитание на своя водородна бомба. Това обаче предизвика вълна от остри реакции на лидерите на много държави по света. Паралелно с това обаче излязоха и доста съмнение относно достоверността на информацията на Пхенян за ядрения опит. Към момента САЩ също не могат да потвърдят дали наистина Северна Корея е направила опит с водородна бомба, предаде ТАСС.

Ето и реакциите на различните държави:

Русия:

Опитът на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобхватната забрана за ядрени изпитания и същевременно представляват заплаха за националната сигурност на Руската федерация, обяви председателят на комитета по външните работи на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент – бел.ред.). Той обаче пояснява, че нарушението наистина ще бъде само в духа на въпросния договор, тъй като Пхенян не е слагал подписа си под документа.

Япония:

Нашата страна ще взаимодейства с Русия, САШ, Китай и останалите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН по повод проведения КНДР опит с водородна бомба, заяви премиерът Синдзо Абе. Той също потвърди, че Пхенян представлява огромна заплаха за Япония и останалите дърбжави по света и че проведеното изпитание е неприемливо. Според Абе този факт е сериозно основание за резолюции от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Южна Корея:

Президентът на страната Пак Кън Хе свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност и паралелно повиши бойната готовност на въоръжените сили на страната. Паралелно с това шефът на департамента за национална сигурност към президентството обяви, че Южна Корея ще предприеме всички необходими мерки, за да накаже Северна Корея за проведения опит. "Сеул ще си сътрудничи тясно със САЩ и останалите партньори в региона за предприемането на всички необходими ответни мерки, включително и жестоки санкции по отношение на Пхенян", казва Чо Де Йон. Той допълва още и че остро осъжда проведения четвърти ядрен опит от страна на Северна Корея, което представлява жестоко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ:

"Към момента САЩ не може да потвърди достоверността на информацията за проведен опит с водородна бомба, но същевременно Вашингтон осъжда евентуалното нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от страна на Пхенян, заявява пред ТАСС говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс. Той отбелязва, че правителството във Вашингтон е наясно със съобщението за сеизмична активност на Корейския полуостров в района на ядрения полигон на КНДР. "Ние следим ситуацията и продължаваме да даваме оценки съвместно с регионалните ни партньори", отбелязва още Прайс.

Австралия:

Министърът на външните работи на Австралия Джули Бишъп изразява "решителен протест по повод действията на Севрна Корея, която се определя като провокация и опасно действие на режима на Пхенян и опитите му с атомни оръжия". Днешното изпитание потвърждава, че КНДР е опасна държава и представлява заплаха за останалата част от света. "Австралия ще изрази своята позиция пред Пхенян чрез преки канали, а също и в рамките на регионални и международни форуми. Заедно с нашите приятели и партньори ще работим за поддръжката на сигурността на Южна Корея и укрепването на стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион", казва още Бишъп.

Франция:

Париж осъжда остро проведения ядрен опит. "Той е неприемливо нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, се казва в официално съобщение на Елисейския дворец.

Великобритания:

Лондон оценява действията на Пхенян като провокация. Великобритания, също както и останалите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, определя проведения опит с водородна бомба като нарушение на резолюцията, обяви външният министър на страната Филип Хамънд.

Китай:

Китай се изказва категорично против изпитанията с водородна бомба, проведени тази сутрин от Северна Корея, заявява официалният говорител на външното министерство в Пекин Хуа Чунин. "Китай настоятелно призовава Пхенян да спазва ангажиментите си в рамките на процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров и да се въздържа от всякакви действия, които могат да доведат до задълбочаване на ситуацията", казва той. Говорителят на МВнР на Китай допълва още, че ведомството ще привика посланикът на Северна Корея и подробно ще му представи позицията на Пекин.

Индия:

Изразяваме дълбоко безпокойство по повод проведените от Северна Корея изпитания на водородна бомба. Подобни действия влияят негативно на стабилността в региона, заявява официалният говорител на индийското външно министерство Викас Сваруп. Той допълва и че действията представлява сериозно нарушение на поетите от страна на Пхенян ангажименти.

Водещи

Най-четени