Светът се обединява, иска унищожението на „Ислямска държава“ 17.11 | 14:42

Франсоа Оланд на официални посещения в Москва и Вашингтон следващата седмица

От Кристиан Костурков

Светът започва да се обединява около окончателното унищожаване на "Ислямска държава". След страшните събития в Париж от петък вечер, отнели живота на повече от 130 човека и ранили още над 150, разногласията между различните световни лидери започнаха да се изглаждат. Така постепенно като че ли светът се приближава към общия фронт за борба с тероризма и "Ислямска държава", за който вече зоват редица лидери от почти всички посоки на света. Допълнителен тласък на тази нова тенденция даде и днешното официално потвърждение на подозренията, че падналият на 31 октомври руски самолет над Синайския полуостров е бил свален вследствие на терористичен акт.

Така световните лидери вече говорят сравнително в един тон – за общ фронт срещу терористичната организация. За това се изказаха вече Владимир Путин, Барак Обама, Франсоа Оланд, а днес към тях се присъединяват още и Джон Кери, който късно снощи пристигна на посещение в Париж, Федерика Могерини, иранският президент Хасан Рохани и т.н.

"Цивилизованият свят трябва да активизира усилията си в борбата срещу "Ислямска държава" и да я удари в сърцето. Моето усещане е, че всеки разбира, че след нападенията в Ливан, станалото в Египет, в Анкара и нападенията в Париж трябва да повишим усилията си да ги ударим право в сърцето, където планират тези атаки", заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с френския президент Франсоа Оланд. Двамата са се договорили и сътрудничеството между Париж и Вашингтон да се увеличи, за да бъдат възможно най-ефективни усилията в борбата срещу терористите. "Нивото на сътрудничество не би могло да е по-високо. Договорихме се да обменяме повече информация и съм убеден, че в следващите седмици ИД ще почувства голям натиск", казва още Кери. И допълва, че атентатите в Париж са груб терор, на който с общи усилия ще бъде сложен край, както и на ИД, предаде БТА, цитирайки международни агенции.

Подобно мнение изказва днес и иранският президент Хасан Рохани, който е провел телефонен разговор с Франсоа Оланд. "Жизненоважно е да се борим срещу "Ислямска държава" с цялата си мощ", казва той. Рохани също така е изказал и подкрепа към призива на френския си колега да бъде създадена широка коалиция, която да унищожи окончателно терористичната групировка. Двамата са изтъкнали важността на мирните преговори във Виена за решаване на конфликта в Сирия. Иранският президент и Оланд са се разбрали в най-скоро време Рохани да посети Франция. След атентатите в Париж иранският президент реши да отложи планираното за миналата събота посещение в Италия и Франция.

В същото време пък Франсоа Оланд ще направи официални посещение във Вашингтон и Москва, за да се срещне с Барак Обама и Владимир Путин през следващата седмица, съобщи френският премиер Манюел Вайс. Той отбелязва, че визитите ще бъдат продължение на усилията на Франция за всеобщо обединение срещу ИД. Вайс отбелязва още, че борбата с терора вече се води както на територията на Франция, така и извън нея, включително в Сирия. Именно това е и основната цел на посещенията на Оланд в САЩ и Русия, обяснява френският премиер.

Водещи

Най-четени