Светът се тресе от заплахата за ебола 07.08 | 11:18

Либерия въведе извънредно положение и призова населението към пост и молитва

От Антония Михайлова

Президентът на Либерия Елън-Джонсън Сърлийф обяви въвеждането на извънредно положение в страната във връзка с продължаващото разпространение на треската ебола. Извънредният режим ще продължи 90 дни. Едновременно лидерът на страната се обърна към гражданите с молба усилено да постят и да се молят за избавянето от страшната болест. Религиозните лидери твърдят, че знаят кой е виновен за епидемията.

"Правителството и народът на Либерия въвеждат извънредни мерки за осигуряване на оцеляването на нашата страна и защитата на живота на гражданите. Обявявам режим на извънредно положение на цялата територия на републиката, който влиза в сила от 6 август и ще действа 90 дни", цитира съобщението на президента Reuters.

По-рано Либерия затвори почти всички гранични пунктове и училища, за да предотврати разпространението на треската. В съседна Сиера Леоне извънредно положение действа от 31 юли. Общият брой на заболелите в страните от Западна Африка надвиши 1700 души, а над 930 починаха.

The Washington Post цитира африкански медии, които съобщават, че президентът Джонсън Сърлийф във вторник, на 5 август, е призовал жителите на Либерия да постят три дни и да се молят за прошка на греховете. "Призовавам всички либерийци да спазват три дни национален пост и в молитва да търсят лицето Божие, за да се смили над нас и да ни прости нашите грехове, да изцели нашата земя, защото ние продължаваме да се борим срещу смъртоносния вирус ебола", заявил политикът.

1356875Религиозните лидери на либерийския Съвет на църквата открили предполагаемите виновници за епидемията. В заявление от името на Съвета се казва, че епидемията може да се обясни от гледна точка на библейските пророчества. "Ебола – това е чума. Либерийците трябва да се молят и да търсят Божията прошка за корупцията и аморалността, например хомосексуализма, които продължават да проникват в нашето общество. Като християни ние трябва да се покаем и да търсим Божията прошка", се казва в изявлението.

В Либерия вече започнали да се появяват групи от въоръжени хора, които се опитват да убиват "в името на ебола". В същото време местното население не се доверява на западната медицина, а местните власти невинаги успяват оперативно и със спазване на необходимите мерки за безопасност да погребват мъртвите. В обхванатите от треската страни е разгърната просветителско-пропагандна кампания, призоваваща жителите да търсят медицинска помощ при първите признаци на заболяването. В Сиера Леоне в търсенето на болни са се включили и силите на реда.

Във вторник, на 5 август, е бил евакуиран и вторият американски мисионер, заразен с ебола. Неговият колега през миналия уикенд беше откаран в инфекциозното отделение на болницата към университета "Емори" в Атланта и започна експериментално лечение. Според някои данни лекарство, което досега не е тествано върху хора, е дало положителни резултати – температурата на болния спаднала, а обривите започнали да намаляват.

1356877Доктор Кент Бранти и Нанси Райтбол работели веедин екип, представяйки в Африка Църквата на евангелистите. Те се заразили, докато се грижели за болни от ебола в болница недалече от Монровия. Сега в Либерия продължават да работят медици и санитари от доброволчески и благотворителни организации.

The Guardian съобщава, че авиокомпания British Airways е преустановила рейсовете за Либерия и Сиера Леоне поне до края на август. Самолетите на британската авиокомпания са летели за Западна Африка четири пъти седмично.

Изданието напомня, че в Нигерия също са установени заболели от треската. Те се заразили по време на пътуване в Либерия и Гвинея. Нигерия е най-гъстонаселената страна в региона и втората регистрирана смърт от ебола предизвиква сериозни опасения. Нигерийските власти са повдигнали въпроса за въвеждане на временен мораториум на авиопревозите.

1356876Световната здравна организация отложи за следващата седмица съвещанието по въпросите за медицинската етика, на което трябва да се реши допустимостта от експериментално лечение срещу ебола. Някои специалисти по инфекциозни болести призовават към широко приложение на непреминали тестове средства, докато други говорят за съставяне на планове по откриване и изолиране на болните.

В момента ваксина и лекарства срещу треската ебола не съществуват. Смъртността от това заболяване е около 90%, но при ранно лечение шансовете на пациентите за оцеляване се повишават. Сред заболелите в Западна Африка смъртността се задържа на ниво 55%.

Симптомите на ебола включват висока температура, кръвотечения и поражение на централната нервна система. Инкубационният период е от 2 до 21 дни. Треската е силно заразна.

Водещи

Най-четени