Светът скърби за Мандела 27.06 | 07:20

Нашият народ загуби най-големия си син, южноафриканският президент Зума

От Христина Рафаилова

Първият чернокож президент на Южна Африка и превърнал се в икона на анти-апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. Мандела поведе реформите в Южна Африка, след 27 години в затвора заради политическите си дейности.

Нелсън Мандела е получавал интензивни медицински грижи в дома си заради белодробна инфекция, след като прекара три месеца в болница.

Съобщавайки новината на по националната телевизия, президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, заяви, че Мандела е починал в мир. "Нашият народ загуби най-големия си син," коментира Зума.

Първият чернокож президент на Южноафриканската република за периода 1994 – 1999 г. неведнъж беше хоспитализиран заради белодробна инфекция. Състоянието му е наследство от работата в мините по време на затворническите му години.

Мандела е сред известните борци срещу Апартейда и ръководител на въоръжената организация на Африкански национален конгрес. Заради дейността си той е осъден на доживотен затвор през 1962 години. Президентът престоява там 27 години.

Той излиза на свобода през 1990 година. Мандела започва да води преговорите с правителството, довели до правото на всички раси в страната да гласуват на изборите.

Мандела е носител на Нобелова награда за мир. 

Най-четени