Светът скърби за Мандела 06.12 | 07:30

Нашият народ загуби най-големия си син, коментира южноафриканският президент Зума

От Елица Елефтерова

Първият чернокож президент на Южна Африка и превърнал се в икона на анти-апартейда Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст. Мандела поведе реформите в Южна Африка, след 27 години в затвора заради политическите си дейности.

Нелсън Мандела е получавал интензивни медицински грижи в дома си заради белодробна инфекция, след като прекара три месеца в болница.

Съобщавайки новината на по националната телевизия, президентът на Южна Африка Джейкъб Зума, заяви, че Мандела е починал в мир. "Нашият народ загуби най-големия си син," коментира Зума.

Президентът Зума е съобщил, че Мандела - който е известен с клановото си име Мадиба - е починал малко преди 21:00 часа местно време (19:00 GMT).  Президентът увери, че Мандела ще получи пълни държавни почести, а знамената ще бъдат спуснати наполовина.

Мандела води страната до установяването на многорасова демокрация през 1994 г. Като президент той се концентрира върху помирението на нацията и води политика на бобра с бедността и неравенството в страната.

Мандела е роден на 18 юли 1918 г. Започва да се занимава политическа дейност през 1944 г. и оглавява кампания за неподчинение на расистките закони. От 1961 г. ръководи военната организация на Африканския национален конгрес.

През 1962 г. е арестуван и е осъден на седем години затвор, а през 1964 г. получава и доживотна присъда. Мандела прекарва 27 години в затвор, предимно на остров Робен. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е чак на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Мандела оглавява АНК, която след падането на апартейда е вече законна партия.

През 1993 г., заедно с Де Клерк, получава Нобелова награда за мир, а на следващата година е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население като остава държавен глава до 1999 г. 

Водещи

Най-четени