Светът харчи все повече за въоръжаване, руснаците - по-малко 02.05 | 10:31

22-те држави от НАТО са направили 52% от общите за целия свят такива разходи

От iNews.bg

Светът и особено натовските държави, харчат все повече средства за въоръжаване през 2017 г. На обратния полюс обаче е Русия, която е намалила тези разходи в бюджета си. Това сочи доклад на Международния институт за изследване на мира (SIPRI), излязъл в сряда, предаде БГНЕС.

Спадът е първи по рода си от 20 години насам. Русия, която имаше трети по големина бюджет през 2016 г., падна на четвърто място през 2017 г. Военните ѝ разходи намаляват с 20% до 66,3 млрд. долара. Страната регистрира последния спад в тази област през 1998 г., изправена пред финансова криза.

"Военната модернизация остава приоритет в Русия, но военният бюджет е ограничен от икономическите трудности, които страната преживява от 2014 г. насам", коментира изследователят от SIPRI Симон Вайземан. Той се позовава по-специално на икономическите санкции на западните държави, налагани от 2014 г. срещу Русия заради украинския конфликт.

До 2016 г. руският бюджет за отбрана бе запазен от съкращения, предприети в други сектори на бюджета като образование или инфраструктура. "Вече не е възможно да се поддържа секторът на отбраната на високо ниво, нито да се развива", добавя изследователят.

Докладът излиза във време, в което в конфронтацията с Москва, Западът достигна равнища, невиждани след края на Студената война. Особено след обвиненията за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания на 4 март и ударите на САЩ, Франция и Обединеното кралство на 14 април срещу позиции на режима в Дамаск, чийто съюзник е Москва, в отговор на предполагаема химическа атака. 22-те страни-членки на НАТО заедно изразходват 900 млрд. долара за отбраната си през 2017 г. Или 52% от световните разходи. Военните харчове в Централна и Западна Европа се увеличават съответно с 12% и 1,7% през 2017 г., отчасти поради нарастващата руска заплаха.

Съединените щати остават страната, която харчи най-много за военни цели, като 617 млрд. долара са инвестирани в защита през 2017 г. Следват Китай, Саудитска Арабия, Русия, Индия, Франция, Обединеното кралство и Япония, които заедно са изразходвали 578 милиарда долара за военни нужди през 2017 г. Или общо те не могат да стигнат разходите на САЩ. Индия си връща петото място в класацията за сметка на Франция, която слиза до 6-о.

Общо за 2017 световните разходи за военни цели са се увеличили с 1,739 милиарда долара, което е покачване с 1,1% за година. "Преследването на високи глобални военни разходи е източник на несигурност", заявява президентът на института Ян Елиасон в изявление. "Това подкопава търсенето на мирни решения за конфликтите", допълва той.

Водещи

Най-четени