Северна Корея е пръснала 62 млн. долара за статуи на Ким Чен Ир 05.12 | 19:49

Страната опитва да доближи култа му до този на баща му - Ким Ир Сен

От Владислав Рашков

Северна Корея е похарчила 10 млн. долара за 23-метрова статуя на лидера на Ким Чен Ир (1994-2011 г.) в столицата Пхенян, става ясно от публикация на южнокорейския вестник Chosun-Ilbo, цитиран от The Telegraph.

В цялата страна са построени общо седем статуи от смъртта на Ким Ир Сен, който почина през декември 2011 г. Те се оценяват на близо 50 млн. долара.

Освен това ръководството на КНДР е похарчило 25 млн. долара, за да изпише името на Ким на 3200 "кули на вечния живот" на кръстовищата в цялата страна. Мемориалите имат за цел да напомнят на жителите постиженията на Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

Страната се опитва да изравни по популярност на "вечния лидер" Ким Ир Сен със сина му Ким Чен-ир.. Създателят на Корейската народнодемократична република управлява държавата от 1948 до 1994 г., когато почина.

Грандоманската мисъл на Северна Коря не стига само до там. Пхенян принуждава свои граждани извън страната да изпращат по 150 долара за строежа на мемориалите. В същото време КНДР има дългове към руски, азиатски банки и европейски банки, които са с 40% лихвени проценти.

Държавата е сред лидерите по най-нисък доход на глава на населението, по данни на ЦРУ.

Управлението на Северна Корея беше поето от сина на Ким Чен Ир – Ким Чен Ун, който е едва на 29 години.

Водещи

Най-четени