Северна Корея започна с промените 29.04 | 10:30

Пхенян закрива ядрен полигон, мина и на щжнокорейско часово време

От iNews.bg

Властите в Северна Корея окончателно ще затворят своя ядрен полигон "Пхунгери” през май. Процесът на неговото демонтиране ще бъде публичен. Това заяви на брифинг в Сеул говорителят на южнокорейския президент Мун Чже Ин, цитиран от ТАСС. Договорката за закриването бе достигната по време на историческата среща на лидерите на двете Кореи на 27 април. Ким Чен Ун е обещал да покани журналисти и експерти в областта на сигурността, които да наблюдават този процес, каза още говорителят на южнокорейския президент, предаде бТВ.

Той също така отхвърли твърденията на опозицията, че КНДР се е съгласила да демонтира обектите на полигона, защото те вече не могат да бъдат използвани. "Някои говорят, че Северът унищожава обекти, намиращи се в плачевно състояние, но вие ще видите, че това не е така", добави говорителят.

Проучване на китайски сеизмолози, публикувано на 26 април, показа, че полигонът може да е станал неизползваем заради частично срутване на планината, под която се намира. Там бяха извършени всички шест севернокорейски ядрени опита от 2006 до 2017 г.

Шестият и най-мощен опит на 3 септември м.г., след който Пхенян обяви, че е изпробвал водородна бомба, предизвика земетресение с магнитуд 6,3. Според учените именно той може да е извадил обекта от строя. 

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е изразил готовност да помогне на Вашингтон да постигне премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за Ей Би Си след срещата си с лидера на комунистическата страна.

"Имахме добър разговор, обсъдихме сериозни въпроси. Той се беше подготвил добре, надявам се, че моята подготовка не беше по-лоша", отбеляза Помпео.

Американската администрация си е поставила за цел "пълна, подаваща се на проверка и необратима денуклеаризация" на Корейския полуостров, добави държавният секретар.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че възнамерява да се срещне с лидера на КНДР Ким Чен Ун в близките три-четири седмици, за да обсъдят бъдещето на Корейския полуостров и премахването на ядрените оръжия.

"Мисля, че ще имаме среща в течение на следващите 3-4 седмици. Това трябва да бъде много важна среща, на която ще обсъдим денуклеаризацията на Корейския полуостров. Ще видим какво ще излезе", заяви Тръмп пред симпатизанти в Мичиган.

Водещи

Най-четени