Северна Корея изстреля две балистични ракети в Японско море 10.03 | 09:08

Сеул твърди, че ракетите са били с мини термоядрени бойни глави

От iNews.bg

Северна Корея изстреля тази нощ две балистични ракети с малък обсег към Японско море, предаде AP. Двете ракети са прелетели около 500 километра преди да паднат в морето.

Изстрелването, извършено от севернокорейската провинция Северен Хвангха, вероятно е демонстрация на гнева на Пхенян от продължаващото съвместно военно учение на Южна Корея и САЩ, отбелязва АП.

При нарастване на напрежението на Корейския полуостров подобни изстрелвания не са рядкост, добавя агенцията. И припомня, че Северна Корея нарича мащабните военни учения на Вашингтон и Сеул "подготовка за нашествие".

Пхенян е гневен и заради наложените от ООН строги санкции след неотдавнашните му ядрени изпитания на балистични ракети.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун "млад диктатор, отговорен за нарушаване на международното право", съобщава AFP. Кърби отказа да коментира последните твърдения на Ким Чен-ун, че режимът му е успял да произведе мини термоядрени бойни глави и да ги монтира на балистични ракети.

"Още един път се сблъскваме с провокативни изявления на Пхенян, които изобщо не помагат за намаляване на напрежението на Корейския полуостров", заяви Кърби.

По думите на говорителя САЩ приемат сериозно севернокорейските заплахи за ядрени удари, но нарече Ким "младеж" и го посъветва "да се грижи повече за севернокорейския народ".

 

 

 

Най-четени