Северна Корея отново обръща гръб на международната общност 18.04 | 10:44

Страната вече не иска инспекторите на МАЕ да правят проверки

От Ивайло Ачев

Северна Корея официално реши да не допуска отново инспекторите от Международната агенция по енергетика (МАЕ) на своя територия. Причината за решението е реакцията на международната общност относно изстрелването на севернокорейската ракета на Разпети петък (13 април), предаде Reuters.

Според Пьончанг отговорът е напълно справедлив предвид решението на САЩ да спре помощта от храни за Северна Корея. Тази помощ беше договорена в рамките на ООН преди три години, като в замяна Северна Корея се задължаваше да не прави балистични тестове или изпитания на ядрени бойни глави.

Последният ракетен тест беше обявен от севернокорейските власти за опит да бъде изстрелян метеорологичен сателит, но САЩ, Южна Корея и Япония считат, че това беше скрит балистичен тест. Мнозина експерти дори считаха, че с този тест ще се изпробва ядрена бойна глава – официално се твърди, че Северна Корея не разполага с такава, но подозренията остават.

Скорошни сателитни снимки показват, че в Северна Корея вече е започната работа по съоръжение, в което вероятно се правят ядрени опити.

Северна Корея има армия от 1,2 млн. души, а новият лидер на страната Ким Чен-ун вече обяви, че ще следва политиката на предците си и ще заздравява способностите на страната си да се отбранява от агресията на САЩ.