Северна Корея отново предизвика Япония с балистична ракета 12.02 | 09:27

Токио се оплака, че Пхенян е застрашил полетите и навигацията в района

От iNews.bg

Балистичната ракета, изстреляна в неделя от Северна Корея, падна в Японско море. Генералният секретар на министерския съвет на Япония Йошихиде Суга заяви, че "ракетата е била изстреляна от западното крайбрежие на Северна Корея и е паднала в акваторията на Японско море", предаде БГНЕС.

Според Суга ракетата не е стигнала до изключителната икономическа зона на Япония. Не са нанесени никакви щети, "но това е сериозен проблем от гледна точка на безопасността на полетите и навигацията в региона".

Той подчерта, че изстрелването на ракетата е пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Поредните севернокорейски провокации са напълно неприемливи, изразяваме решителен протест", каза генералният секретар на японското правителство.

По-рано днес Северна Корея изстреля балистична ракета от полигона в провинция Пхьонан-Пукто. По последни данни тя е прелетяла около 500 километра. Южнокорейските военни уточняват типа на ракетата, която може би е "Мусудан" с радиус на действие 2500 - 4000 км.  

Водещи

Най-четени