Северна Корея показва фалшиви балистични ракети 26.04 | 14:51

Веднага след неуспешното изстрелване от 13 април Пхенян организира военен парад

От Ивайло Ачев

Анализатори, които са проучвали снимките от последния голям парад на севернокорейската армия след неуспешното изстрелване на ракетата от 13 април, твърдят, че показаните на събитието ракети са фалшиви.

Парадът се проведе на 15 април, като беше показан цветът на военната техника на Северна Корея – поне според севернокорейските лидери. Но ракетите, които минаха триумфално на парада, са фалшиви.

"Това е просто миш-маш от компоненти. Металът е твърде тънък, а някои от частите не си пасват. Няма шанс тези ракети да излеят", кълнат се експертите Маркус Шилер и Робърт Шмукер от Schmucker Technologie, цитирани от AP. Специалистите казват, че няма доказателство, че Северна Корея има надеждна балистична ракета.

Ракетите, които бяха показани на парада, бяха превозени на най-големите платформи, които Северна Корея някога е правила. Не е ясно обаче дали хората, които са ги правили, просто не са се справили със задачата или са искали да хвърлят в смут западните служби, когато разглеждат сателитните снимки.

Дотук Северна Корея се опита на четири пъти да изстреля ракета, като в три от случаите тя трябваше да изведе сателит в орбита. Всичките четири пъти обаче операцията завърши с провал.

Водещи

Най-четени