Северна Корея призовава САЩ да подпишат мирен договор 10.01 | 13:47

Само така ще се гарантира сигурността на полуострова, казват от Пхенян

От Кристиан Костурков

След като на 6 януари проведе изпитание на водородна бомба, Северна Корея призова отново САЩ между двете държави да бъде подписан мирен договор. Това пише в днешния брой на официалния вестник на Пхенян Rodong Sinmun. Според публикувания материал само чрез подписването на такъв документ ще може да се урегулира въпросът за осигуряването на мира на Корейския полуостров.

Изданието определя като необоснована позицията на американските власти, че приоритет в момента трябва да бъде денуклеаризацията на полуострова и конкретните стъпки за постигането на тази цел, а в същото време не трябва да се отделя внимание на преговорите между Вашингтон и Пхенян за подписването на мирен договор.

Rodong Sinmun припомня, че Северна Корея вече е получила достъп до ядрено оръжие, а от скоро и до водородна бомба. Изданието коментира, че така "се защитават интересите на националния суверенитет и се осигурява мирът на Корейския полуостров и в Севроизточна Азия”, предаде ТАСС.

Вестникът пише още, че времето, когато САЩ едностранно са могли да заплашват Северна Корея с ядрени оръжия. И добавя, че в тази връзка "Вашингтон трябва да прояви благоразумие и да вземе политическите решение, необходими за подписването на мирен договор с Пхенян”.

Водещи

Най-четени