Севернокорейски войници простреляха свой колега 13.11 | 13:25

Дори и ранен, той успял да избяга в Южна Корея

От iNews.bg

Войник от Северна Корея е бил прострелян при опит да избяга в Южна Корея през демилитаризираната зона между двете държави. Това съобщи сеулската информационна агенция "Йонхап". След като е бил ранен, войникът е пресякъл границата между Южна Корея и Съвместната зона за сигурност при Пханмунджом – единственото място от демилитаризираната зона, където южно- и севернокорейски войници охраняват едни срещу други, предаде БГНЕС.

"Нашите военни са прибрали севернокорейски войник, след като е пресякъл от севернокорейски пост към Къщата на свободата", се посочва в изявление на южнокорейското армейско ръководство, имайки предвид сграда от страната на Южна Корея. Дезертьорът е бил настанен в болница, след като е прострелян от друг войник, но не се съобщават повече детайли за състоянието му.

Военните дезертьори, преминаващи демилитаризираната зона между двете корейски държави, са често срещани, но не и в Пханмунджом – популярна туристическа дестинация. За последно през юни двама дезертьори преминаха на южнокорейска територия през друго място в зоната, която се простира на два километра от двете страни на реалната граница между държавите.

Водещи

Най-четени