Седем страни още страдат от войните в Югославия 10.04 | 15:09

Милиони оръжия, наследство от конфликтите, всяка седмица отнемат животи

От Филипа Тодева

Югославските войни, продължили близо десетилетие, без съмнение, са най-кървавите конфликти в Европа след Втората световна война.

Associated Press предаде, че милионите оръжия, които останаха в притежание на гражданите след сраженията, предизвикват инциденти с жертви всяка седмица, тъй като травматизирани бивши войници или убиват членове на семейството си, или извършват самоубийства, или деца намират оръжие вкъщи и загиват играейки си с него.

Всички седем нови страни, които се появиха след разпадането на Югославия, забраниха на цивилни граждани да притежават оръжие с различна степен на успех, се казва в анализа на агенцията, цитиран от БТА.

Сърбия, която бе сърцето на федеративната република, има около 3 милиона оръжия, притежавани от цивилни. По данни на неправителствената организация Small Arms Survey, Сърбия е петата в света страна по брой на притежаваните оръжия на човек от населението с около 38 огнестрелни оръжия на всеки 100 души. Преди нея са само САЩ, Йемен, Англия и Уелс.

Бившият й съюзник Черна гора забрани автоматичните и полуавтоматични оръжия за цивилни, а пистолети могат да се ползват само с разрешително. Въпреки това се падат по 23 оръжия на всеки 100 души.

Разрешителен режим е въведен и в Хърватия. Там се падат по 22 оръжия на всеки 100 души. В Хърватия, както и в Босна, има тежък проблем с противопехотните мини. Според Хърватският център за минна акция в страната има с над 90 000 противопехотни мини.

В Македония се падат по 24 оръжия на 100 души. В Косово според данните има 19,5 оръжия на всеки 100 души. Законът предвижда до пет години затвор, ако бъдете заловен да притежавате незаконно оръжие, но прилагането на закона е небрежно.

Small Arms Survey твърди, че в Босна и Херцеговина има 17 оръжия на всеки 100 души. В страната има около 120 000 мини, които са разпръснати.

В Словения полуавтоматичните оръжия и пистолети са разрешени само със специално правителствено разрешение. Според данните Словения е най-малко въоръжената страна от бивша Югославия с 13 оръжия на 100 души.

Водещи

Най-четени