Седми ден продължават протестите в Босна и Херцеговина 11.02 | 19:08

По улиците има по-малко недоволни граждани

От Цанка Донкова

Седми ден продължават протестите в Босна и Херцеговина. Недоволни граждани са излезли по улиците на Сараево, Тузла, Мостар, Бихач и други градове. Техният брой обаче е по-малък, в сравнение с предишните дни, съобщава белградското радио Б92.

Около 12 часа местно време в Сараево е имало повече журналисти, отколкото протестиращи. Постепенно броят на демонстрантите се е увеличил и районът около сградата на председателството на Босна и Херцеговина е бил отцепен от полицията.

Пред сградата на правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация са се събрали около 1000 демонстранти.

В Тузла протестиращите са около 200 души, а на централния площад в Мостар броят на демонстрантите е около 500 души. В пет от общо 10 кантона във федерацията премиерите на кантоналните правителства вече са подали оставка, а парламентът в кантон Тузла потвърди оставката на премиера Сеад Чаушевич, който пръв се оттегли от поста, допълва БТА.

Протестиращите продължават да искат оставката на правителството на Нермин Никшич и формиране на експертно правителство до избора на нов кабинет. Те настояват и за оставка на члена на председателството Бакир Изетбегович, на президента на Мюсюлманско-хърватската федерация Живко Будимир и на някои хора от прокуратурата.

Сред исканията на демонстрантите са и преразглеждане на договорите за приватизация на крупни предприятия в страната, конфискация на незаконно придобито имущество, намаляване на заплатите на министрите.

Освен оставките на местните власти протестиращите настояват за премахване на кантоните в Мюсюлманско-хърватската федерация, увеличаване на пенсиите, откриване на нови работни места и прекратяване на работата на черно.

Засега демонстрациите протичат без инциденти.

Според босненския в. "Дневни аваз" очаква се съвместно заседание на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, на което ще бъде обсъдена ситуацията в страната, разтърсвана от граждански вълнения.

Водещи

Най-четени