Седмица на протести в Гърция 13.12 | 08:50

В Атина обсъждат законопроект за радикални промени в трудовите отношения

От Любомир Тасев

Със стачки, преустановяване на работа и митинги работещите в държавния и частния сектор в Гърция ще отговарят тази седмица на внесения в парламента от правителството на премиера Георгиос Папандреу законопроект, предвиждащ радикални промени в трудовите отношения и орязване на заплатите в държавните предприятия, съобщават гръцките медии.

Дебатите по законопроекта ще се състоят в понеделник, а гласуването му ще бъде утре.

От 11:00 ч. до 17:00 ч. спират работа служителите в обществения транспорт.

24-часови стачки започват и служителите от Аграрната банка, а за вторник двата основни синдиката - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) - са призовали за тричасово спиране на работата от 12:00 ч. и свикват протестен митинг на централния площад Синтагма в Атина.

За сряда синдикатите са обявили 24-часова обща стачка в държавния и частния сектор. Заради нея транспортът в страната ще бъде парализиран.

На 15 декември няма да има също и никакви полети, тъй като в протестите ще се включат и авиодиспечерите.

В стачката ще участват и журналистите от всички медии.

В знак на протест срещу законопроекта за промени в трудовите отношения утре 48-часова стачка започват и банковите служители в Гърция.

Премиерът Папандреу, който днес ще има срещи с политическите лидери по горещите теми за страната, заяви, че промените в структурите на държавата са единственият изход от сегашната криза.

Водещи

Най-четени