Сенатът удря новите руски газопроводи към Европа 18.12 | 10:30

Вашингтон въвежда санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“

От iNews.bg

Американският Сенат одобри икономически санкции, свързани с газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток", съобщава БНР. Причината е засилването на руското влияние на Стария континент.

Към Белия дом за президентски подпис отива законопроект за отбранителния бюджет на Съединените щати, включващ различни мерки. Сред тях - финансови ограничения за компании, свързани със строежа на разширението на "Северен поток" под Балтийско море. Чрез тръбата Русия ще изнася газ за Германия, заобикаляйки Украйна и Полша. По предварителен план "Северен поток-2" трябваше да заработи в средата на 2020 година, но заради американските санкции е възможно строежа да спре в района на Дания.

Турция бива санкционирана, както заради газопровода под Черно море, така и заради закупуването на руски ракети С-400. Сенатът забранява на Анкара да бъдат дадени американски изтребители Ф-35.

Законопроектът вдига оръжейното ембарго над Република Кипър, наложено преди десетилетия, за да не се дава преимущество на враждуващите гръцка и турска част от острова. Сега САЩ цели задълбочаване на стратегическото си партньорство с официалната гръцка република.

Общите средства за отбрана в законопроекта са в размер на 738 милиарда долара, с 22 милиарда повече от тази година. Предвижда се увеличаване на заплатите на американските военнослужещи и финансиране на планираните от Тръмп космически войски. Очаква се президентът да одобри бюджета.

Водещи

Най-четени