Сепаратисти устроиха засада край Донбас, жертвите са над 10 01.08 | 11:51

Върховната Рада на Украйна вдигна данъците, за да издържа антитерористичната операция

От Антония Михайлова

Най-малко 10 украински военни загинаха, попадайки в засада, устроена от сепаратистите в района на Шахтьорск (Донецка област), съобщават представители на украинската армия, която вече няколко месеца противостои в Източна Украйна на въоръжените активисти, които решително са настроени да отделят Донбас от територията на страната.

"Превъзхождащите сили на противника, използвайки условията на местността в населеното място Шахтьорск, от засада приложиха оръжие по нашите войски. Подразделенията, изпълняващи задачи по предислокация, понесоха загуби", се казва в официалната страница във Facebook, в която се публикуват сводките на силите на така наречената антитерористична операция, за финансирането на която Върховната Рада прие законопроект, увеличаващ данъците.

По предварителни данни са загинали 14 военнослужещи, съобщил пред Интерфакс офицер от щаба на силовата операция. По данни на Reuters са загинали повече от 20 души. Има и много ранени, но техният брой не е назован. Хеликоптери ги транспортират в Днепропетровск.

Снощи (31 юли) сепаратистите съобщиха в социалните мрежи, че са успели да завземат Шахтьорск, който се намира на около 50 км от Донецк и на 20 км от Грабово, където са отломките на сваления малайзийски боинг.

В района на трагедията сега се насочва колона от 14 автомобила на мисията на ОССЕ с експерти.

Най-четени