Силен трус в Албания, има срутени сгради, пострадали и затрупани 26.11 | 09:52

Земетресението е било с магнитуд 6.4 по Рихтер, имало е и вторичен от 5.3

От iNews.bg

Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове разтърсиха Албания тази нощ, пише Ройтерс, предаде БГНЕС.

Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Трусът се е усетил силно и в Италия.

Земетресението удари малко преди 4:00 часа сутринта местно време и хиляди паникьосани хора изтичаха по улиците от клатещите се сгради.

В Скопие, Прищина и Подгорица също има сигнали, че са усетили земетресението, макар и по-слабо.

Най-силният вторичен трус беше с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия.

Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца. Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Все още не е ясно дали има пострадали и материални щети. Около 10 души от град Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок, пише сайта Ляйми фундит. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция.

Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г.

Поне 14 души са пострадали в Тирана. Те са се обадили за линейка по телефона за спешна помощ и такава им е оказана. Нито един от тях не е в тежко състояние. Все още се прави оценка на щетите и се търсят и други пострадали.

Почти всички граждани на македонския град Дебър напуснаха домовете си и бяха по улиците на града след мощното земетресение в съседна Албания, съобщава държавната информационна агенция в Скопие.

Трусът предизвика паника сред хората и по-специално сред живеещите по високите етажи. Всички те напуснаха жилищата си и бяха по улиците на Дебър близо два часа. Част от тях заминаха при свои близки в съседни населени места. Земетресението продължи около 30 секунди, се казва още в информацията. Дебър се намира в най-западната част на Македония, недалеч от албанската граница.

От българското външно министерство съобщиха, че към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението в Албания.

По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната.  В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие. Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906. 

Водещи

Най-четени