Силите на Асад превзеха стратегически град 05.06 | 17:46

Победата е благодарение на "Хизбула"

От Елица Елефтерова

Сирийските сили и техните ливански съюзници от "Хизбула" са си върнали контрола върху граничния град Куисаир (Qusair) по-рано днес, нанасяйки стратегическо поражение на бунтовническите бойци, информира агенция Reuters.

Въоръжените бунтовници са заявили, че се оттеглят от града, който се намира на жизненоважен кръстопът, свързан с маршрута към Ливан. Това е станало след двуседмични ожесточени битки, в които се е включила шиитската групировка "Хизбула".

Боец на "Хизбула" е заявил пред агенцията, че градът е паднал след интензивни, ожесточени сблъсъци през нощта с танкове и войски. В момента много сгради в центъра на града наподобяват на могили от усукан бетон.

"Ние няма да се поколебаем да смажем с железен юмрук тези, които ни атакуват... Тяхната съдба е оттегляне или смърт", се казва в изявление на сирийските въоръжени сили. "Ще продължим поредицата от победи, докато не си възвърнем всеки сантиметър от сирийската земя."

Подкрепени от своите ирански и руски поддръжници, силите на Асад започнаха серия от контраофанзиви през последните седмици срещу бунтовниците – предимно сунитски мюсюлмани, които се борят да го свалят от власт.

Водещи

Най-четени