Сирийската армия и опълчението влязоха в Палмира 24.03 | 18:10

Паралелно иракските войски пристъпиха към освобождаването на Мосул

От iNews.bg

Сирийската правителствена армия, заедно с опълченските отряди "Пустинни соколи", които действат под нейно командване, са пробили блокадата около град Палмира и са успели да влязат в града. В момента бойците на "Ислямска държава" са изтласкани от част от улиците, а паралелно с това правителствените войски са успели да се укрепят на територията на хотелски комплекс в югоизточната част на града, съобщава "РИА Новости".

Днешната офанзива е започнала след като армията на Башар Асад и опълченците са успели да се укрепят на всички стратегически позиции по възвишенията от трите страни на града. След това "Пустинните соколи" са нахлули в Палмира директно от страна на пътя Дамаск-Палмира-Дейр ез Зор, около който вчера боевете вървяха буквално за всяка педя земя.След това правителствените и опълченските бойци са влезли в ожесточена битка в района на комплекса "Семирамис".

След няколко часа бойците на "Ислямска държава" са били изтласкани от мястото навътре в града, а атакуващите войски са овладели напълно хотелския комплекс. От командването на правителствените войски отбелязват и че настъплението е било водено без подкрепата на сирийските ВВС, тъй като от сутринта в района се е разразила пясъчна буря. В момента правителствената армия и "Пустинните соколи" продължават да настъпват по два фланга навътре в Палмира.

Междувременно иракската армия, също подкрепена от опълченски отряди, започна операция по освобождението на северната провинция Найнава и нейната столица Мосул, които също са в ръцете на "Ислямска държава", съобщава местната агенция Fars. Към момента вече са били освободени няколко села в района Ал Махмур в околностите на Мосул. От вторник насам армията на Багдад, народното опълчение и ВВС на страната започнаха да нанасят артилерийски и въздушни удари по позициите на терористичната организация в района, която го окупира в средата на 2014 г, припомня ТАСС. Така от тази сутрин войските са тръгнали в настъпление по суша, което вече дава резултати.

Водещи

Най-четени