Сирийската армия с първа стратегическа победа 03.11 | 13:43

Завземането на град Ал Хадер дава на силите на Асад възможност да си върнат големи територии

От iNews.bg

Правителствената армия на Сирия достигна покрайнините на град Ал Хадер в южната част на провинция Алепо. Точно това населено място беше определено още преди като център за стратегическото настъпление на югозапад и като отправна точка за пробив в целия район. Точно в този град се пресичат много регионални пътища. От една страна това ще облекчи бъдещето придвижване на правителствените войски, а от друга – ще лиши точно от тази възможност исламистките въоръжени групи.

Преди няколко дни обаче нещата не изглеждаха толкова добре. Целта изглеждаше на практика недостижима. Сирийската правителствена армия настъпваше изключително бавно, а освен това войниците изпитваха остър недостиг на боеприпаси и подкрепления. Освен това в района се водеха две операции – по посока Ал Хадер, а също и към авиобаза "Куейрис". Заради проблемите на правителствените войски бойците на "Ислямска държава" (ИД) дори успяха да се прегрупират и да предприемат около 15 контраатаки към град Сафира, от който сирийската армия предприе настъпленията, пише "Взгляд". Завземането на Ал Хадер все пак се случва благодарение на помощта на руската бойна авиация.

Превземането на града на практика не гарантира 100% стабилизирането на района, но дава на правителствените войски определено предимство. Ал Хадер в близост до стратегическото шосе Алепо-Идлиб и продължението му до Хама, а след това и до Дамаск. На практика това е едва ли не единственият стратегически път в Сирия. Превземането на Ал Хадер ще даде възможност на правителствената армия да пристъпи вече към по-сериозни операции, които вече няма да бъдат тактически, а именно стратегически, необходими за създаването на истинска контролирана зона. И то над територия, която е населена с хора, а не в пустинята, където се разпорежда ИД.

Водещи

Най-четени