Сирийски бунтовници размениха 48 иранци за затворници 09.01 | 15:28

Размяната е станала с посредничеството на Турция и Катар

От Диана Цветкова

Сирийски бунтовници размениха 48 задържани от тях иранци срещу свои сънародници, арестувани от правителствените сили за сигурност, съобщи Reuters, като се позова на иранската държавна телевизия.

Медията не дава подробности за освобождаването на иранците, но по-рано днес турската Анадолска агенция съобщи, че турска хуманитарна агенция подготвя освобождаването на иранците срещу освобождаването на 2130 цивилни, пребиваващи в правителствени затвори в Сирия.

Освободените иранци бяха пленени през август в Дамаск от група бунтовници, заподозрели ги в принадлежност към елитния ирански корпус Гвардейци на Ислямската революция. От Техеран тогава заявиха, че задържаните не са войници, а шиитски поклонници, пристигнали на посещение на свято за тях място в Сирия.

Според иранската информационна агенция Фарс днешната размяна е станала възможна с посредничеството на Турция и Катар, съобщава БТА.

Повечето затворници, които ще бъдат освободени, са сирийски граждани, но има и турци. изпълнението на споразумението се координира от турската ислямистка хуманитарна Фондация за човешки права и свободи.

Организацията придоби известност през 2010 г., покрай т.нар. Флотилия на свободата. Тогава при рейд на израелски командоси на кораба "Мави Мармара", който бе част от международна хуманитарна флотилия за ивицата Газа, бяха убити девет турски активисти, а случаят влоши сериозно отношенията между Израел и Турция.

Водещи

Най-четени