Сирийските бежанци струват 600 млн. долара на Турция 08.02 | 17:06

177 000 са регистрираните бежанци, които живеят в 16 лагера. Много други пребивават при роднини или в хотели

От Диана Цветкова

Похарчила повече от 600 милиона долара е похарчила до момента Турция за сирийските бежанци, заяви премиерът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския вестник Hurriyet.

Той заяви, че страната ще продължи "политиката на отворени врати" спрямо сирийците, като е възможно в бъдеще да бъдат построени още лагери за бежанците.

От похарчените до момента средства 610,5 милиона турски лири (344 млн. долара) са осигурени от правителството в Анкара. Останалите средства са отпуснати от местните власти, уточни турският министър на финансите Мехмет Шимшек.

В южната ни съседка в момента са регистрирани над 177 хиляди бежанци, които живеят в 16 лагера. Десетки хиляди други сирийски граждани обаче са преминали на турска територия и са отседнали при роднини или живеят под наем или в хотели, отбелязва БТА.

На този фон правителство недоволства, че международната помощ, изпратена в страната за сирийските бежанци, е едва 35 милиона долара.

Турция се превърна в един от най-острите критици на режима на сирийския президент Башар ал Асад. В страната, по границата със Сирия, бяха разположени системи за противоракетна отбрана Patriot, целящи защита от евентуални ракетни нападения от Дамаск.

Водещи

Най-четени