Сирийските кюрди настъпват към Рака 06.11 | 18:57

Международната коалиция им оказва подкрепа от въздуха

От iNews.bg

Въоръжените отряди на сирийските кюрди започнаха настъпление към Рака. Така само в рамките на 21 дни двете "столици" на "Ислямска държава" - Мосул в Ирак и Рака в Сирия, са подложени на масирана атака, целяща прочистването им от джихадистите. Настъплението към иракския град започна на 17 ноември, а през последната седмица терористите изглеждат обречени, след като правителствената армия и подкрепящите я шиитски и кюрдски милиции влизат все по-навътре и освобождават квартал след квартал.

Засега не е ясно дали точно така ще протекат нещата и по отношение на Рака. Настъплението на Силите на демократична Сирия (СДС). "Операцията по възстановяването на контрола над Рака ще протече координирано с международната антитерористична коалиция. Ще освободим града, както освободихме Кобани", се казва в съобщение на СДС. Кюрдските сили призовават и мирните граждани да стоят далеч от местата, където има струпвания на бойци, за да бъде осигурена безопасността им, предаде ТАСС.

Според едно от местните издания - "Аш Шарк ал Аусат", бойците на "Ислямска държава" вече са започнали да изграждат отбранителни линии и укрепления за защита в района на Рака. Включително и чрез миниране на пътищата към града. Организирани са и КПП-та, чиято цел е да се попречи на местното население да напуска Рака. Според хора, успели все пак да се измъкнат от града, в него в момента има около 2000 джихадисти.

Водещи

Най-четени