Сирийските кюрди обявиха федерацията, но не искат отделна държава 17.03 | 23:18

Дамаск и Анкара за първи път на едно мнение, искат да виждат единна държава

От iNews.bg

Кюрдите в Сирия спазиха обещанието си от вчера и още днес обявиха създаването на федеративна област в контролираната от тях северна част на страната. Това стана след съвместен форум между над 30 политически партии, проведен в град Румейлан. Веднага след края на срещата те обявиха създаването на "Федерация Северна Сирия”, както и на федеративна администрация, предаде ТАСС.

Инициаторите на този акт заявяват, че местните власти ще защитават правата и интересите на всички етнически групи, които населяват региона. Участниците във форума, който се провел под надслов "Демократична и федеративна Сирия – гаранция за съвместен живот живот и братство между народите”, заявиха категорично, че не желаят да се отделят в нова държава. В срещата са взели участие представители на кюрдите, арабите, асирийците, туркмените, черкезите и арменците, обитаващи северната част на страната.

В същото време обаче те виждат бъдещето на Сирия единствено като федеративна и демократична държава. "Нямаме териториални претенции към Сирия. Северният федеративен региона ще си остане част от страната”, казва Идрис Насан, говорител на дирекцията по външните работи на Западен Кюрдистан, който първи обяви за създаването на федеративната област. Той добавя и че представители на кюрдите ще влязат в правителството, което ще бъде създадено след мирните преговори в Женева.

Създаването на "Федерация Северна Сирия” за първи път от много години насам обедини около едно мнение Дамаск и Анкара. И в двете столици се обявиха против създаването на собствена администрация на региона. Според официалната власт в Сирия този акт на кюрдите е посегателство срещу единството на държавата. В същото време управляващите в Турция обявиха, че искат да виждат Сирия единна.  

Водещи

Най-четени