Сирийци готвили покушение срещу Давутоглу 27.04 | 20:33

Нападението срещу турския премиер и други държавни мъже трябвало да стане по време на визитата им в Коня

От iNews.bg

Турските власти са арестували днес двама сирийски граждани. Те са заподозрени, че са подготвяли покушение срещу премиера на страната Ахмет Давутоглу. Това съобщава местният вестник "Йени Шафак”. От там допълват, че арестите са били осъществени в град Коня, където е трябвало да се осъществи и нападението. Задържането на двамата сирийци се е случило миналата седмица, но едва сега се появява информация по случая.

Според информация на изданието турските спецслужби са разкрили екстремистка организация, която е планирала да извърши покушение срещу Давутоглу и други високопоставени държавни служители. Това е трябвало да се случи в Коня по време на визитата им в града, която беше осъществена миналия петък, 22 април. Задържаните са заподозрени и във връзки с "Ислямска държава”, предаде ТАСС. Според турските спецслужби екстремистката група е планирала два самоубийствени атентата по време на мероприятията, в които е трябвало да участва Давутоглу.

В хода на самата операция са били арестувани общо 11 човека, от които 6 са граждани на Сирия. Въпросните двама са били оставени под стража, а останалите деветима са били разпитани и освободени. Наложена им е мярка "подписка” и забрана да напускат града.

Водещи

Най-четени