Сирия: Асад спря огъня и насрочи избори, опозицията обаче не иска да се яви 23.02 | 13:27

Режимът предлага сирийският народ да гласува през април

От iNews.bg

Сирийското правителство издаде указ за прекратяване на военните действия в съответствие с руско-американските договорености. Това се посочва в изявление на Министерството на външните работи, обяви информационна агенция САНА.

В изявлението се казва обаче, че сирийската армия ще продължи да се бори с терористите от "Ислямска държава" и "Джебхат ал-Нусра", както и с други като тях, свързани с "Ал-Кайда".

Хората на Башар Асад казват, че ще продължават да координират с Русия зоните, в които военните действия ще бъдат преустановени.

Снощи стана ясно, че Русия и САЩ са говорили прекратяване на огъня в Сирия и че това трябва да се случи от полунощ на 27 февруари. Според текста на споразумението в примирието участват всички страни без терористите, т.е. действията срещу тях би трябвало да продължат.

Вторият кръг от преговорите за Сирия трябва ще се проведе на 25 февруари в Женева, но специалният преговарящ от ООН Стефан де Мистура смята, че срокът е твърде кратък.

Стана ясно, че вчера президентът на страната Башар Асад е издал указ за провеждането на парламентарни избори на 13 април. Предвижда сирийските граждани да имат право на избори между много партии, както предвижда конституционна промяна, утвърдена с референдум на 26 февруари 2012 година.

Парламентът на Сирия се състои от 250 депутати, които се избират за четири години. Арабският социализъм, който Асад строеше, предвиждаше квоти за работници и земеделци. На тях се падат 127 места в парламента.

Но изборите не са желана опция от сирийската опозиция. Нейният говорител Насаан Ага, един от хората, които бяха излъчени при преговорите в Рияд, смята, че избори в Сирия не може да има понеже страната е обхваната от гражданска война. Според него този ход на Асад показва, че той не мисли за примирието и политическото решение на конфликта.

Водещи

Най-четени