Сирия – гробище за журналисти 02.11 | 18:02

Повече от 630 репортери са загинали от началото на конфликта

От iNews.bg

От началото на конфликта в Сирия броят на загиналите репортери достигна 634 души, сочи доклад на Сирийската мрежа за човешки права, посветен на 2 ноември – Международен ден на борбата срещу ненаказаните престъпления, извършени срещу журналисти. През последните 7 години са убивани средно по двама журналисти на седмица, което е доказателство за безпрецедентното ниво на насилието и посегателствата срещу местните и чуждестранните репортери в Сирия от началото на бунта за свобода през март 2011 г., се посочва още в документа, предаде БГНЕС.

Според организацията 526 журналисти са преки жертви на поддръжниците на режима на Башар Асад, който умишлено извършва престъпления срещу представителите на медиите и нарушава техните права, и е отговорен за смъртта на 83% от тях. Много от журналистите в Сирия и днес са убивани, арестувани, подлагани на изтезания. Други групировки, в това число "Ислямска държава", също извършват подобни престъпления, но в други мащаби.

По данни от доклада действията на военните части на Русия в Сирия са причинили смъртта на 16 репортери, ислямските джихадисти са замесени в убийството на 46, ПКК и сирийското й крило – на трима, а групировката Хаят Тахрир аш-Шам – на шестима журналисти. В боевете на въоръжената опозиция с армията на Асад загиналите журналисти са 21 души.

В доклада се посочва, че от началото на конфликта в Сирия 1 124 журналисти са били отвлечени или арестувани. Фактът, че нито един от убийците не е изправен пред съда, несъмнено насърчава извършването на още повече престъпления на фона на пълна безнаказаност, а това води до разрушаване на обществата и до липсата на справедливост, констатират правозащитниците от сирийската мрежа.

Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирни протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по демонстрантите. По данни на ООН в хода на конфликта са убити над 400 000 души, повече от 10 млн. бяха принудени да напуснат домовете си, 4, 8 млн. бежанци намериха убежище извън пределите на страната.

Водещи

Най-четени