Сирия може да предизвика израело-иранска война 22.02 | 13:40

След загубите в там и в Ирак, „Ислямска държава“ може да се насочи към Либия, предупреждава Бан Ки Мун

От iNews.bg

Започналата отново да се увеличава от няколко дни насам криза в Сирия, характеризираща се с намесата на външни играчи, дестабилизира ситуацията в региона и може да прерасне в пряк конфликт между Израел и Иран. За това предупреди в сряда бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун, който взе участие в заседанието на Съвета за сигурност, посветено на поддържането на международния мир чрез прилагане на принципите, залегнали в Хартата на световната организация. Според него, членовете на Съвета за сигурност на ООН трябва да обърнат повече внимание на положението в северните части на Сирия, където Турция води операция срещу кюрдскитевоенни формирования, както и на гражданската война в страната, напрежението на Голанските възвишения, завръщането на вътрешно разселените лица и бежанците криза, предаде БГНЕС.

"Тези проблеми могат отново да се превърнат в сериозна заплаха за регионалната стабилност и да провокират нови конфликти между страните в региона. Такава нестабилност може да доведе до повишаване на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, както и да доведе Израел и Иран до пряка конфронтация", добави Бан Ки Мун. Той изтъкна още, че престрелките между Израел и шиитското движение "Хизбула" в Ливан, както и "други заплахи в региона имат потенциала да излязат извън контрол".

Осмият генерален секретар на ООН не пропусна да изтъкне и опасността, която все още се отнася до терористичната групировка "Ислямска държава". В тази връзка Бан Ки Мун предупреди, че след загубата на контрола си на територията на Ирак и Сирия, групировката може да стъпи и в други силно уязвими държави, като например Либия.

По време на речта си пред Съвета за сигурност бившият генерален секретар на ООН засегна подробно и ситуацията около Северна Корея и нарече ядрената програма на страната "сериозна заплаха за международния мир и сигурност". Той приветства възобновяването на диалога между Пхенян и Сеул, отбелязвайки ролята, която САЩ могат да играят за окончателното разрешаване на кризата. Съветът за сигурност на ООН проведе в сряда среща на тема "Целите и принципите на Хартата на ООН за поддържането на международния мир и сигурност". Дебатът беше насрочен, така че да съвпадне с 27-годишнината от края на инвазията на Кувейт от иракската армия.

Говорейки по време на срещата, настоящият генерален секретар на ООН, Антониу Гутериш, заяви, че Хартата на световната организация "е преминала теста на времето", и е допринесла за "обединението на части от света след пълния колапс на международното право по време на Втората световна война" В същото време той отбеляза и редицата сериозни предизвикателства пред световната общност. Според него проблемите, с които се сблъскват страните, стават все по-сложни, възникват нови заплахи и "последствията от нестабилността далеч надхвърлят" границите на страните, в които възникват. Затова Гутериш призова за максимално внимание към предотвратяването на кризи и конфликти, включително чрез насърчаване на "гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните" човешки права и борбата срещу всякаква дискриминация.

Водещи

Най-четени