Сирия с нови зони за сигурност до месец 06.05 | 17:27

Никоя чужда войска няма да действа там, ако противниците не вдигат оръжията си

От iNews.bg

Русия, Турция и Иран ще създадат съвместна работна група, която ще очертае границите на зоните за сигурност в Сирия, които бяха договорени на мирните преговори в Астана. Това ще се случи в рамките на 2 седмици. През това време представители на трите държави ще очертаят проблемните региони, както се очаква паралелно да разрешат други оперативни и технически въпроси, свързани със споразумението. Страните ще подготвят картите на зоните в рамките на един месец – до 4 юни, предаде БГНЕС, цитирайки турският вестник "Хюриет".

Трите държави подписаха днес меморандум по плана за създаване на зони за безопасност в конфликтната страна. Това се случи в рамките на мирните преговори преди 3 дни в казахстанската столица Астана. Създаването на зони за деескалация на напрежението предполага, че в тях няма да действа военната авиация, ако се спазва прекратяването на огъня.

В документ на сирийската опозиция се споменават четири района за такива места – освен Идлиб, това са централната провинция Хомс, бунтовническият анклав Гута, който е предградие на Дамаск, както и южната част на Сирия (провинции Дера и Ал Кунейтра). Важно е да се отбележи, че към споразумението са включени контролно-пропускателни пунктове за безпрепятствено движение на невъоръжени цивилни лица и предоставяне на хуманитарна помощ, както и за улесняване на икономическите дейности, както и на наблюдателни места, за да се осигури спазването на разпоредбите за прекратяване на огъня. Това е временна мярка, чиято продължителност първоначално ще бъде 6 месеца, като автоматично ще бъде удължавана въз основа на консенсус между трите държави-гаранти.

Съединените щати реагираха предпазливо на споразумението, заявявайки, че подкрепят усилията, които наистина могат да премахнат ескалацията на насилието в Сирия. Но в същоъо време изразяват загриженост за ролята на Иран. И заявявайки, че Русия трябва да осигури спазването на сппоразумението от страна на сирийското правителство. "Дейностите на Иран в Сирия са допринесли само за насилието, а не са го спрели", посочи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление от 4 май.

Водещи