Система за дебитни карти заработи в Северна Корея 24.03 | 13:51

С нея ще може да се плаща в магазини и хотели

От Елена Коцева

 

За първи път в Северна Корея е въведена електронна система за разплащане през дебитни карти. Системата е наречена "Наре" (Крило), пише ИТАР-ТАСС. Информацията обаче не намира потвърждение в други източници.

Да използват системата биха могли както жинетил на Северна Корея, така и чужденци, които работят в страната. Разплащания ще могат да се правят и в големите магазини и хотелите.

Един чужденец ще може да си извади такава дебитна карта за цената от 3 долара, а по сметката не може да протичат повече от 1000 долара. Те автоматично ще бъдат превеждони в севернокорейски вони по официалния курс.

ИТАР-ТАСС отбелязва, че системата ще бъде изключително удачна за използване в магазините на Северна Корея, където обикновено нямат дребни пари, за да върнат пълното ресто на купувачите.

Северна Корея е изключително затворена за външния свят страна и трудно се намира информация да текущото състояние на нейната икономика и финансова система

През 2009 година властите деноминираха националната валута, като по време на обмена всички магазини и предприятия в сферата на услугите прекратиха работа. Дори и транспортът спря.

След паричната реформа обаче пазарът в Северна Корея почти замря, а потребителските цени започнаха непрекъснато да нарастват. 

Водещи

Най-четени