Скандал в Лондон: Премиерът призна, че се е облагодетелствал от семейна офшорка 07.04 | 22:36

"Гордея се с баща си!", заяви Камерън, а фондът на баща му укривал данъци от страната, на която е премиер

От iNews.bg

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че се е възползвал от офшорните инвестиции на покойния си баща. За бизнеса на Камерън старши стана ясно от публикациите на Панамските документи.

Според The Guardian четири месеца преди да стане премиер, Камерън е продал своя дял в бизнеса, който се изчислявал на 42 000 долара.

"Гордея се с баща си и с това, което е направил, с бизнеса, който е създал и с всичко друго, свързано с него", каза премиерът, цитиран от The Telegraph.

Британският лидер бе въвлечен в скандала през тази седмица, след като стана ясно, че покойният му баща е свързан с инвестиционен фонд, който е избягвал плащането на данъци в Обединеното кралство. Директорите на фонда са провеждали своите заседания в Швейцария и на Бахамските острови, вместо в Лондон.

Иън Камерън, баща на премиера и бивш брокер на ценни книжа, почина през 2010 година. Според документите от "Панама" той е оперирал чрез компания Blairmore, в която Дейвид и съпругата му Саманта Камерън имали дялове от 1997 до 2010 година. От пресофиса на премиера първоначално отказаха да коментират скандала с аргумента, че било "личен въпрос".

Водещи

Най-четени