Скандал в Полша! Лех Валенса сътрудничил на комунистически служби под името „Болек“ 18.02 | 17:02

Откриха документи за агентурното минало на основателя на „Солидарност“

От iNews.bg

Институтът за национална памет в Полша обяви, че са открити документи, които доказват, че бившият президент на страната Лех Валенса е бил таен агент на службите за сигурност, обяви AFP.

AP вчера обяви, че секретните документи са иззети от дома на покойния генерал Чеслав Кищак, който бе министър на вътрешните работи в периода 1981-1990 година.

По данни на ИНП комисията, че се занимава с разследванията на престъпленията против полския народ е открила сред тях "споразумение за сътрудничество, подписано с кодовото име Болек Лех Валенса".

През 2008 година в Полша излезе скандалната книга от двамата историци Славомир Ценцкевич и Петром Гонтарчиком "Службите за сигурност и Лех Валенса. Допълнение към биографията". В изданието се твърди, че легендарният основател на "Солидарност" е бил вербуван още през 1970 година от службите и в продължение на шест години е работил за тях под името "Болек".

Валенса бе обвинен в сътрудничество с полските комунистически служби и от покойния президент Лех Качински.

Самият Валенса, който стана носител на Нобелова награда за дейности в подкрепа на правата на работниците, многократно е отричал всички обвинения по свой адрес, а те бяха снети от полския съд през 2010 година.

Водещи

Най-четени