Скандал в Турция! Дипломата на Ердоган фалшива? Заплашва го импийчмънт 18.06 | 17:45

Никой в Турция не е виждал оригинала на документа, президентът твърди, че е завършил в Мармара

От iNews.bg

Дипломата за висше образование на турския президент Реджеп Тайип Ердоган може да се окаже фалшива. Това съобщи в."Московский комсомолец" като цитира информации от германски издания, посовали се на разследване на прокюрдската опозиционна Народно-демократическа партия (НДП).

Ако тези съмнения се потвърдят, това може да стане причина и основание за импийчмънта на държавния глава, тъй като според турските закони президентският пост не може да се заема от човек без висше образование.

От публикацията става ясно, че прокюрдската опозиционна НДП е поискала нотариално заверено копие от университетската диплома на президента, която за момента не била виждана от никого. Такова копие е било представено на Върховната избирателна комисия на 10 юни, т.е. две години след провеждането на президентските избори.

Опозицията има сериозни подозрения, че дипломата на Ердоган може да е фалшива. В документа за висшето му образование се казва, че той е завършил Университета Мармара през 1981 г.

Според германското списание "Шпигел" обяче университетът, за който се твърди, че е издал през 1981 г. диплома на Ердоган, е основан чак през 1982 г. Следователно сегашният турски президент не е можел да го завърши година по-рано.

Освен това университетското ръководство не можело да представи доказателства за обучението на Ердоган във Висшето учебно заведение. Ако се окаже, че Ердоган няма диплома, може да бъде даден под съд поради нарушаване условията на заеманата от него в момента длъжност.

Медиите припомнят, че турският президент е завършил религиозно училище, в каквито се подготвят имами. С такова образование той би могъл да бъде приет да следва само теология, но дипломата, за която претендира, че притежава, била за завършил факултет по икономика и администрация в Университета "Мармара".

Германският вестник "Билд" пък цитира изявление на шефа на фракцията в парламента на дясната националистическа Партия на националното действие Юсуф Халачоглу. Той твърди, че бил обвинил Ердоган, че дипломата му е фалшива, а той дори не го съдил.

"Казах на държавния глава: "Дипломата ти е фалшива". И знаете ли какво направи той? Не се оплака в съда", казва Халачоглу.

Според Съвета на университетските професори Ердоган няма диплома, а свидетелство за прекарани две или три години в университета.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин реагира гневно по въпроса за дипломата на шефа си: "Какво искате, да направим 10 милиона копия от тази диплома и да ги изпратим на всички ли?".

Дали има или не истинска диплома Ердоган, ще се види, коментират медиите. Но турският президент за сметка на това вече е събрал 44 почетни дипломи от университети по света. Последната получи в началото на юни от университет в Кампала, столицата на Уганда.

 

Сега турската опозиция чака официално обяснение на казуса от министъра на образованието.

Водещи

Най-четени