Скандал с прессекретаря на Путин заради часовник от 620 хил. долара 04.08 | 14:15

Дмитрий Песков заяви, че скъпата вещ е подарък от жена му

От Йоанна Димитрова

Интернет пространството беше залято със снимки на прессекретаря на Владимир Путин - Дмитрий Песков, който се появи с часовник за 620 000 долара на сватбата си.

Той се ожени за партньорката си от пет години насам, олимпийски шампион по фигурно пързаляне Татяна Навка в Сочи, а на събитието присъстваха представители на висшето общество на Русия.

Но не сватбата, а изборът на часовник привлече вниманието на руските медиите. Той е правоъгълен, със стилизиран череп на него.

Алексей Навални, лидерът на Антикорупционната опозиция, идентифицира аксесоара като Richard Mille RM 52-01. В света има само 30 изработени бройки и според Навални цената им е минимум 620 000 долара.

"Имаше толкова много снимки от "сватбата на годината", на които се вижда въпросният часовник, че решихме да зададем въпроса публично", пише Навални в своя блог. "Как прессекретарят притежава часовник, който струва четири пъти годишния му доход?", добави той.

1547131

През 2014 година Песков обяви годишен доход от 9,184,358 рубли (около 145 000 долара). Всички държавни служители са длъжни да декларират доходите и имуществото си по руските закони за прозрачност.

Песков заяви, че часовникът е подарък от новата му съпруга. "Това е подарък от Таня. Часовникът е наистина много скъп, но не струва толкова, колкото някои мои колеги предполагат", каза той пред местните медии. Татяна Навка имала страничен бизнес, благодарение на който купила скъпия предмет.

През 2012 година Руската опозиционна група обвини Путин за притежаване на поредица от луксозни часовници, включително на Lange & Söhne, екземпляр за 500 000 долара.

През същата година Руската православна църква беше заловена, докато укрива луксозни часовници, носени от патриарх Кирил - най-висшият им духовник.

Водещи

Най-четени