Скандал тресе Ватикана, двама служители арестувани за изтичане на информация 02.11 | 17:31

Членове на папската комисия за реформи подавали данни на журналисти

От iNews.bg

Ватиканът е задържал двама свои служители по подозрение за изтимане на поверителна информация. Арестуваните са били членове на комисията, създадена от папа Франциск, за проучване на църковните реформи, съобщи "Ройтерс", цитирана от БТА.

Испанският свещеник Лусио Анхел Вайехо Балда и експертът по връзки с обществеността Франческа Чаоуки. Те са членове на Комисията за преглед и реорганизация на административно-икономическите структури на Светия престол (КОСЕА). Чаоуки е била освободена в понеделник, след като се е съгласила да съдейства на разследването, гласи официалната информация от пресслужбата на Ватикана.

КОСЕА бе създадена от папа Франциск малко след встъпването му в длъжност през 2013 г. с идеята да го съветва за икономическите и административни промени във Ватикана. Комисията приключи работата си миналата година и предаде доклада си на Светия отец.

Арестите се случват два дни преди двама италиански автори да публикуват книги, за които издателите им твърдят, че ще разкрият нови доказателства по минали скандали във Ватикана.
Според Светия престол двете книги са резултат от "сериозно предателство на доверието на папата" от страна на двамата членове на комисията.

Това са първите подобни арести след задържането на бившия иконом на папа Бенедикт XVI Паоло Габриеле през 2012 г. за изтичането на класифицирана информация. Случаят стана известен като "Ватилийкс". Година по-късно папа Бенедикт се оттегли от поста, което бе прецедент в историята на Ватикана.

Една от двете книги трябва да излезе на пазара в сряда. Тя е озаглавена "Търговци в храма" и е дело на журналиста Джанлуиджи Нуци. Неговата книга "Негово светейшество", издадена през 2012 г., се базира именно на документи, предадени от Габриеле.

Другата книга се казва "Алчност" и е дело на журналиста Емилиано Фитипалди.

В края на миналата седмица изтече информация за злоупотреба с персоналния компютър на главния ревизор на Ватикана Либеро Милоне, което също се разследва. 67-годишният Милоне е работил в продължение на 32 години в консултантската и одиторска компания "Делойт", издигайки се до управител на нейния филиал в Италия. Създаването на Службата на ревизора на Светия престол е част от реформата на папа Франциск и тя има права да ревизира всички ватикански ведомства и свързаните с тях администрации.

"За момента нямаме какво да кажем", бе реакцията на пресцентъра на Светия престол във връзка с инцидента с главния ревизор. "Хакерското" нападение бе потвърдено от журналиста Андрея Торниели, който е съавтор на подготвяната за издаване първа книга на папа Франциск "Името на Бог е Милосърдие".

За разлика от предишния подобен скандал, сега се смята, че "Ватилийкс-2" е по-малко застрашителен, тъй като не са изнесени документи от кабинета на папата, както това стана през 2012 г.  

Водещи

Най-четени