Скандален турски филм отрича историята на България 22.12 | 14:31

Докога ще търпим гаври, пита ВМРО и иска от външното ни министерство остра нота до Анкара

От iNews.bg

Скандален документален филм на турската режисьорка Йелда Янат Багджи, излъчен по телевизия Al Jazeera, скандализира обществото у нас. Лентата, озаглавена "България, моята земя" тотално изопачава историческите факти. Една от основните линии, които се представят във филма, е, че едва ли не България не е съществувала преди Руско-турската освободителна война, нашата територия е изконна част от Османската империя, земята ни е била населена предимно с турци, българите в България и християните на Балканския полуостров са били малцинство и това се е променило по време на Балканските войни, когато срещу турското население имало страшни гонения.

Авторката на скандалния филм дори е намерила историк от университета в Луисвил, който потвърждава безумните идеи на филма. Името му е Джъстин Макарти. В лената той обяснява, че Балканския полуостров до второто десетилетие на XX в. са били "много турско място", а също и мюсюлманско. В източната част на полуострова са живеели албанци, а в западните – турци. Над половината от населението на Балканите изповядвало исляма. В същото време обаче картината се променя по време на Руско-турската освободителна война. До нейния край били избити 17% от турците. Нещата станали още по-страшни по време на Балканските войни. Тогава 27% от турското население било ликвидирано или умряло от глад и болести.

Друг историк от университета в Уисконсин с типично турските имена Кемал Карпат, обяснява, че през XIX в. по-голямата част от населението на България било турско. Българите станали мнозинство по инициатива на Русия, за да стане страната ни зависима от Москва. За целта руската армия и български "банди" започнали да избиват турци и да ги изселват от Видин към Тракия и Анадола. И тъй като не били успели съвсем, турското население започнало да се асимилира от българите, обяснява Карпат.

Във филма се разказват истории и от по-новото време, включително и за възродителния процес. Български турци разказват как комунистическото правителство насилствено им променяло имената, забранявало им да говорят и учат турски език, българи доносничели срещу тях и т.н. Специално внимание се отделя и на създаването на ДПС от Ахмед Доган през 1990 г. Лентата приключва и с реч на Лютви Местан на турски език, в която той говори за лошото отношение на българската държава към местните турци и езикът им.

Завъртането на филма по Al Jazeera предизвика редица остри реакции и дискусии в социалната мрежа. Най-остро засега реагират обаче от ВМРО. Лидерът на партията Красимир Каракачанов определи документалния филм и неговата авторка, че пропагандира скандални и неверни твърдения за България. В тази връзка той поиска от министъра на външните работи Даниел Митов да изпрати остра протестна нота до Турските власти.

"Освен поредицата фактологични грешки, филмът е натъпкан и с твърде погрешни внушения. Като например това, че страната ни всъщност упражнява системна дискриминация спрямо Турция, обяснява Каракачанов. А питането всъщност е обратното: Докога ще търпим без официален държавен отговор безпочвените турски обвинения? Югоизточните ни съседи продължават да рекетират Европа с мигранти, както и да подкрепят ислямистите. През това време ронят сълзи за Движението за права и свободи и прословутата агитация на майчин език", възмущават се от ВМРО.

Не можем да си позволим да останем безразлични към актове на подмяна на исторически факти и опитите са подхранване на разделение в българското общество – на българи и турци, на християни и мюсюлмани. Случващото се в Сирия и Ирак е категоричен знак до какво води използването на религията за политически цели, допълват от партията на Каракачанов.

Водещи

Най-четени