Скараха се на Гърция – държи се лошо с емигрантите 05.08 | 12:13

Human Rights Watch критикува сериозно гръцките власти

От Филипа Тодева

Международната правозащитна организация Human Right Watch отправи остри критики към гръцките власти заради отношението им чужденците. В доклад на организацията се констатират сериозни своеволия от страна на службите в Южната ни съседка.

По повод навършването на една година от операцията под кодовото название "Ксениос Зевс" на гръцката полиция, организацията е констатирала случаи на лошо отношение на властите спрямо имигрантите в страната и по-специално в столицата Атина.

Human Right Watch се позовава на свидетели, според които извършваните от полицията проверки над имигранти са били извършвани по насилствен начин.

Отбелязва се, че от 4 август 2012 г. до 22 февруари 2013 г. полицията е спряла на улицата за проверка 84 792 чужденци и че само 4811 от тях - около 6 на сто, се е оказало, че пребивават незаконно в Гърция.

БТА припомня, че през последните години Гърция е поела огромна тежест, след като през областта Еврос преминават 90% от имигрантите на път за Европа без да притежават законни документи.

Водещи

Най-четени