Скопие и Тирана разбират как ще преговарят за ЕС до дни 18.06 | 15:01

Рамката за двете балкански страни ще им бъде представена още тази седмица, обяви Вархели

От iNews.bg

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви пред Европарламента, че преговорната рамка на ЕС с Албания и Северна Македония ще бъде представена тази седмица на кандидатите за членство в Евросъюза, предаде БГНЕС.

Вархели направи обръщение по време на пленарното заседание на Европейския парламент във връзка с доклада за Западните Балкани. Той подчерта, че Европейската комисия е върнала региона в дневния ред на Европа през първите 6 месеца на годината и обещанията към Западните Балкани са се претворили в дела.

Еврокомисията получи задача да изготви преговорни рамки за Северна Македония и Албания, които ще бъдат готови още тази седмица заедно с прегледа на напредъка по реформите, заяви Вархели.

В началото на юни беше поет ангажимент за изработване на преговорни рамки, а редовните доклади за напредъка на страните от региона са отложени за есента, когато се очаква ЕК да предложи голям икономически и инвестиционен план за излизането на региона от кризата.

Процесът на разширяване е основан на заслугите на всяка една от държавите – кандидатки. За да продължат по пътя към ЕС, страните от Западните Балкани трябва да продължат с реформите, особено в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност, основните ценности и правата на човека, заяви еврокомисарят. Той подчерта, че колкото по-бързо напредва всяка от страните, толкова повече ще се доближава до членството в Евросъюза.

Водещи

Най-четени