Скопие променя учебната система, пишат и нови учебници 25.02 | 11:17

Пендаровски си позволи да казва какво да прави Смесената комисия, отбелязва доц. Крайчев

От iNews.bg

12-та среща на Смесената българо-македонска комисия ще се проведе днес в Министерството на външните работи. Тя ще протече онлайн.

"Ще започнем тази среща с нашите бележки по отношение времето и епохата на цар Самуил и неговата държава и нашето очакване е, че ще се придържаме към вече постигнатото. Още февруари 2019 г. постигнахме съгласие в съвместната комисия по отношение на цар Симеон като владетел на българска държава. Това съгласие беше потвърдено от правителствата на двете държави", поясни пред БНТ доц. Наум Кайчев, член на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

Той допълни, че в Република Северна Македония се променя учебната система, пишат се и нови учебници.

"Забележките, идват не само от България, а и от Гърция, както и от албанската общност в Република Северна Македония. Но работата на нашата комисия засяга преди всичко отношенията между България и Република Северна Македония в исторически план", каза доц. Кайчев.

Няма друг път, освен да се приеме рационалното мислене и придържане към духа на изворите, на световната историография. Само така можем да вървим напред, категоричен е доц. Кайчев.

Нашата комисия е експертна, не политическа. И няма причини да спира нейната дейност и не очакваме такова действие от тяхна страна, допълни още той. Като подчерта, че е договорено през настоящата година да се проведат пет заседания на комисията, първото от което е днес и утре.

Той изрази опасения, че политици от Република Северна Македония се намесват в работата на комисията.

"Преди няколко дни президентът Стево Пендаровски си позволи в едно интервю да казва какво трябва да прави нашата комисия и какъв е нейният мандат. Важно е какво пише в договора между двете страни", каза още доц. Наум Кайчев.

Водещи

Най-четени