След 62 години Куба остана без Кастро във властта 17.04 | 14:50

Работата ми приключва с удовлетворение от постигнатото и вяра в бъдещето, каза Раул, напускайки поста си в комунистическата партия

От iNews.bg

Раул Кастро се оттегли от ръководния пост в Кубинската комунистическа партия, предаде Нова ТВ. Това е историческа промяна в управлението на островната държава.

За първи път от 62 години нито един човек с фамилията Кастро няма да заема ръководна позиция в Куба. Все пак семейството запазва голямо влияние върху политиката и икономическия живот.

Осмият конгрес на Комунистическата партия, който започна вчера, окончателно затвърждава смяната на поколенията в режима в Куба, която тече през изминалите години. Това се случва в тежък момент, при драматичен спад на приходите от туризъм, голям дефицит на стоки и неясна стратегия за борба с коронавируса.

"Оттеглям се като първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия. Работата ми приключва с удовлетворение от постигнатото и вяра в бъдещето на родината. Никой не ме притиска да взема това решение. Докато съм жив, ще защитавам страната. По-силно от всякога мога да кажа: Да живее свободна Куба! Да живее Фидел! Родината или смърт!", заявява Кастро.

Водещи

Най-четени