След Кънектикът Обама иска по-строг контрол върху оръжията 15.12 | 20:16

Президентът е подложен на политически натиск да подкрепи мерките

От Владислав Рашков

Американският президент Барак Обама заяви, че ще предложи решителни действия, за да се предотвратят нови масови убийства от мащаба на вчерашното клане в началното училище "Санди Хил" в щата Кънектикът, пише френският вестник Les Echos.

До момента Обама се въздържаше да предложи законови промени, които да затегнат контрола върху търговията на оръжия, но трагедията, която отне живота на 28 души в Нютаун, провокира нови размишления.

"Като нация понесохме твърде много през последните години от тези нещастни случаи. За да предотвратим други подобни случаи, ще трябва да предприемем необходимите мерки, независимо каква е политическата цена на това", каза президентът в телевизионното си обръщение към нацията.

На въпроси на журналисти към Белия дом дали няма да въведе по-строг контрол върху оръжията, говорителят Джей Карней отговори, че "днес не е денят да се дискутира това".

Намеренията на Обама обаче срещат голяма доза скептицизъм, тъй като той не направи нищо по този въпрос през първия си мандат като държавен глава, припомня The Hill.

"Необходими" мерки не е достатъчно, трябват ни мигновени мерки. Чували сме тези думи и преди. Това, което не сме видели, е лидерство, нито от страна на Белия дом, нито от Конгреса. Това трябва да спре сега. Това е национална трагедия и предполага национален отговор", коментира кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който беше сред големите застъпници на президента по време на президентската му кампания.

Много представители на опозиционната Републиканска партия казаха, че е твърде рано да се правят заключения. Според тях, ако е бил в сила по-рестриктивен закон, това едва ли е щяло да промени вчерашните събития.

В момента всеки гражданин в САЩ има право да притежава оръжие с цел самозащита в дома си.

Водещи

Най-четени