След изборите: Хиляди македонци окупираха избирателната комисия 16.12 | 08:15

Според протестиращите тя се опитва да фалшифицира резултатите от вота

От iNews.bg

Хиляди македонци се събраха късно снощи на протест пред централата на Държаванта избирателна комисия (ДИК) в Скопие. Те недоволстват срещу опитите за фалшифициране на изборните резултати от страна на Комисията. Огромната част от тях са привърженици на ВМРО-ДПМНЕ. Само за няколко часа се образуваха колони от автомобили от цялата страна в посока на ДИК, предаде БГНЕС.

Вчера в 23:00 ч. започна заседанието на ДИК на което се разглеждаха жалбите на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и Движението "Беса". Събирането пред избирателната комисия започна след като тя реши да извърши графологична експертиза за един от гласувалите. Според събралите се пред ДИК това е опит за кражба на победата.

"Призоваваме ДИК да анулира това скандално решение и да не действа противозаконно", каза един от лидерите на ВМРО-ДПМНЕ - Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването. "Две години и половина тези хора малтретират Македония. Поискаха ръководството на ДИК и го получиха, поискаха вътрешното министерство и това получиха, поискаха избори и получиха поражение на тези избори. Сега трябва да признаят поражението си. Македония спечели в едни честни и демократични избори. Кризата в страната трябва да приключи", каза от своя страна бившият министър на външните работи Антонио Милошовски.

Пред събралото се множество говори и кметът на Скопие Коце Траяновски. "Не трябва да позволим да се стигне до кражба на изборните резултати, защото след това Македония никога няма да бъде същата. От 2006 г. насам всяка ежегодно искат избори, а от 2014-та всеки ден са по улиците - унищожават, боядисват, сеят омраза. Сред тях има наследствени удбаши (агенти на зловещата югославска държавна сигурност от времето на югодиктатора Тито-УДБА, бел.ред.), каза Траяновски.

В понеделник вечерта ДИК съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ печели предсрочните парламентарни избори с 51 мандата. СДСМ получава 49, Демократическият съюз за интеграция - 10, Движението "Беса" -5, Албанският алианс- 3 и Демократическата партия на албанците- 2 места. На другия ден СДСМ и "Беса" подадоха общо 16 жалби. Съгласно закона в полунощ местно време (1:00 часа българско време, бел.ред.) на 15 декември ДИК трябваше да обяви окончателните резултати от изборите на 11 декември. Около полунощ обаче Комисията прекъсна заседанието си, но хората остават пред централата й.

Водещи

Най-четени